29-07-07

'Het goede voorbeeld geven' 05/05/2007

'Het goede voorbeeld geven' 05/05/2007

Door: Het Volk

Sofie Dierick met haar fiets-met-tassen: 'Een dik dossier kan zo geen bezwaar zijn.'Guy Van Den Bossche

'Het goede voorbeeld geven' 05/05/2007

Sofie Dierick wil meer raadsleden en personeel op de fiets

 

ZULTE - Gemeenteraadslid Sofie Dierick van de CD&V-NV-A-meerderheidsfractie doet een opmerkelijke oproep naar collega's en naar het personeel: gebruik meer de fiets voor korte afstanden. Dus ook voor de verplaatsingen van en naar het gemeentehuis.

 

Johan De Ruyck

 

Sofie Dierick fietst al enkele maanden naar de gemeenteraad: 'Goed te doen, ontspannend, gezond, geen stress, geen files, geen parkeerprobleem en vooral geen CO2-uitstoot', zegt ze. 'Aan de gigantische luchtvervuiling moeten we in de eerste plaats zelf iets doen. Vele kleine inspanningen maken een groot resultaat. De verplaatsingen naar onze vergaderingen zijn beperkt in afstand. Een dik dossier mag ook geen bezwaar zijn, daar bestaan tassen voor.'

 

Met een eigen berekening toonde ze aan dat vijf kilometer maal 23gemeenteraadsleden maal tien gemeenteraden per jaar al 230kilogram CO2 veroorzaken. Fractiebijeenkomsten, commissies en adviesraden doen daar nog eens 460kilogram bovenop. Als het personeel en de burgers zich ook iedere dag vijf kilometer met de auto verplaatsen, dan stijgt de uitstoot zelfs naar meer dan 3.500kilogram.

 

Onveilige punten

 

 

 

'Natuurlijk moeten de fietspaden nog verbeteren. Een veegbeurt voor glas, modder, takken en steentjes zou ook aangenaam zijn. Er moet ook een fietsenstalling aan het gemeentehuis komen', vindt ze.

 

Burgemeester Henk Heyerick was ook met de fiets gekomen. Hij beloofde meer fietsparking en een veegbeurt, door een firma of met een nog aan te kopen eigen machine.

 

Tony Boeckaert van de VLD Open, zelf fervent wielertoerist, is kritischer. Hij zegt dat het probleem moet worden opengetrokken naar alle burgers, overheden, industrieën en zelfs landen. Hij vindt ook dat er nog te veel onveilige punten langs de wegen bestaan. 'Daarom vrees ik dat het effect van deze goedbedoelde oproep snel zal verwateren', zei hij.

 

 

Johan De Ruyck

 

11:08 Gepost door Sofie Dierick in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.