25-10-07

Agendapunt gemeenteraad oktober: kindvriendelijke zone op activiteiten door de verenigingen in Zulte georganiseerd

Agendapunt gemeenteraad oktober:  kindvriendelijke zone op activiteiten door de verenigingen in Zulte georganiseerd

 

 

In onze gemeente worden heel veel activiteiten georganiseerd, wat getuigt van inzet en enthousiasme.  Telkens komen heel veel mensen naar de diverse activiteiten.  Jong en oud is vertegenwoordigd op eetfestijnen, recepties, voordrachten, …

 

Ouders nemen vaak hun kinderen mee, maar kinderen vervelen zich vlug en vragen al gauw om naar huis te gaan.

 

Onze gemeentezalen zijn goed voorzien voor ouderen en rolstoelgebruikers, wat uiteraard zeer positief is. 

Graag zouden wij ook een kindvriendelijke kijk willen overwegen.

 

Mijn voorstel zou zijn te bekijken of het mogelijk is via de uitleendienst van speelgoed van het OCMW een speelhoek te voorzien op de activiteiten.

Indien het niet mogelijk is via de uitleendienst van het OCMW kan misschien vanuit gemeente een dienst geregeld worden.

 

We denken hierbij aan kleine tafels en bankjes, kleurpotloden, kleurboeken, tekeningen, gezelschapspelen, stripverhalen, puzzels, blokken, plastieken huisjes, autootjes, …

 

Als buitenvoorbeeld halen we tobbedansen aan.  Daar werd grime voorzien, een springkasteel, …

Als binnenvoorbeeld  voorzagen we vanuit Natuurlijk Zulte vzw op 5 oktober een kleine tafel met stripverhalen en kleurpotloden met kleurboeken en spelletjesboeken.  Wij hebben sfeerbeelden van de kinderen die rustig aan het kleuren en lezen waren terwijl de ouders ongestoord de beurs bezochten.

 

Het zou ook niet slecht zijn te bekijken of het mogelijk is bij de bouw van nieuwe zalen of jeugdlokalen kleine toiletten te voorzien zoals in scholen.  Kinderen van 2 jaar die zindelijk zijn, zijn nog zo fier, maar op een groot toilet gaan is niet altijd makkelijk of de kinderen durven nog niet.  Kleine toiletten zijn dé oplossing.  Voor bestaande zalen kan gedacht worden aan WC-brilverkleiners.

Ook een plaats om luiers te verschonen is vaak niet voorzien.

 

Concreet zou mijn voorstel zijn:

  • Te bekijken op welke activiteiten het mogelijk is dergelijke kindvriendelijke zone te voorzien en op welke plaats in de verschillende zalen/terreinen
  • Te bekijken hoe dit kan georganiseerd worden (uitleendienst, reglement, inventaris, …)
  • Een logo uit te werken vanuit de gemeente dat de verenigingen kunnen gebruiken bij het aankondigen van hun activiteit zodat ouders en kinderen op voorhand weten dat de kindvriendelijke zone is voorzien
  • Te bekijken of iets kan voorzien worden in de toiletten.

22:12 Gepost door Sofie Dierick in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Punten Sofie Dierick gemeenteraad september 07

Agendapunt: uitbreiden subsidie milieu-investeringen

 

 

De gemeente Zulte verleent momenteel een subsidie voor de aanschaf van regenwaterinstallaties, warmtepompen, zonneboilers en fotovoltaïsche zonnepanelen en kleinschalige waterzuivering.

 

In het kader van de actiemaand ‘Okterber, hou het sober’ wordt een infomarkt georganiseerd rond energiebesparende maatregelen, ecologisch leven en duurzaam bouwen en verbouwen.

De heer Van de Wiele, schepen van Milieu, deelde dat de gemeente overweegt de subsidiemogelijkheid uit te breiden.

Mijn voorstel en vraag zou zijn om na te kijken of het mogelijk is een subsidie te verlenen voor volgende zaken, en zoja, onder welke vorm, maximaal bedrag, …

-          Speksteenkachel

-          Palletkachel

-          HR-ketel (condensatieketel)

-          Groendak

-          Vloerisolatie

-          Duurzame isolatiematerialen

-          Dubbel glas

-          UV- en/of warmtewerende filter op ramen/glazen dak

-          Toepassing van zonne-energie voor tuingebruik zoals verlichting, filter en fonteinen voor vijvers

 

 

 

Agendapunt: motie rond gebruik Nederlandse taal voor verkeersborden

 

De N-VA staat erachter onze eigen moedertaal, het Nederlands  te gebruiken in het dagelijks leven.  De N-VA wenst de taalwet te respecteren. 

 

De tekst op de borden die aanduiden waar een ‘buurtinformatienetwerk’ is opgesteld, is vaak niet in het Nederlands.

De politie van zone Deinze/Zulte plaatst nieuwe borden waarop wel in het Nederlands is aangegeven dat een BIN is opgesteld.

 

Deze motie gaat om de oude borden.  Op die borden is de taalwet niet gerespecteerd.

De N-VA wenst aan de gemeenteraad te vragen de motie goed te keuren waarna vanuit de gemeenteraad kan gevraagd worden aan de politieraad de taalwet te respecteren.

Wij wensen dan ook de vraag te stellen of het mogelijk is bij het vervangen van de oude borden, in geval van schade of niet meer leesbaar, nieuwe borden in het Nederlands te voorzien.  Voor de BIN bestaat een standaard bord, met Nederlandse tekst.  Als in de hele politiezone gelijke borden zouden voorzien worden, bekomen we ook meer uniformiteit.

 

Voorbeelden van borden in de politiezone Deinze/Zulte waarop het BIN in het Engels is geaccentueerd.

22:11 Gepost door Sofie Dierick in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gemeenteraad mei 2007

Iedereen kent de problematiek omtrent het verminderen van de CO2-uitstoot, de smog, luchtvervuiling door fijne stofdeeltjes, …

Je kan geen krant openslaan of TV aanzetten of er wordt gepraat over hoe we het probleem kunnen aanpakken.  Velen zijn van mening dat alleen grote drastische maatregelen zullen helpen, maar ikzelf ben ervan overtuigd dat vele kleintjes ook één groot maken.  Daarom vind ik dat de gemeente en dus ook de gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeester het goede voorbeeld moeten stellen.

Om die reden fiets ik telkens naar vergaderingen zoals fractie, gemeenteraad, milieuraad, …

 

Via deze email wil ik iedereen oproepen om ook zoveel mogelijk met de fiets naar het gemeentehuis te komen.  Om dikke dossiers mee huiswaarts te nemen, is het handig steeds een linnen zak (bij zonneschijn) of een plastieken zak (bij regenweer) bij de hand te hebben.  Dat heb ik zelf moeten ondervinden tijdens de voorlaatste gemeenteraad.

 

Verder zou het misschien interessant zijn bij het fietsen de toestand/kwaliteit van het fietspad in het oog te houden en eventuele mogelijke verbeteringen te melden aan onze burgemeester, Henk Heyerick.

Glasscherven lijken overal een groot probleem te zijn, hoor ik zeggen van fervente fietsers. 

Een goede veegbeurt om modder, takken, steentjes en glas te verwijderen zou al wonderen kunnen doen.

 

Het gaat natuurlijk verder dan de auto aan de kan te laten staan, ook aan verlichting van gemeentegebouwen, verwarming, concept, waterverbruik,  … moet aandacht geschonken worden.

Hopelijk volgen vele burgers hierdoor het goede voorbeeld.

  

  

Met fietsvriendelijke groeten,

 

Sofie Dierick

 

 Als mijn fietskilometers autokilometers zouden verdringen zou het een ander verhaal zijn. Dan zou ik per dag toch al gauw 2 liter benzine besparen, wat overeenkomt met bijna 5 kilo CO2. Deze 5 kilo CO2 per dag is vergelijkbaar met 3 wasdrogerbeurten of het verbruik van onze koelvriezer in 2 weken! De auto laten staan heeft dus wel een behoorlijke besparing tot gevolg

 

Besparing op CO2 uitstoot

Ik werk ongeveer 52 weken x 5 dagen - 45 vakantiedagen = 215 dagen per jaar. Dat zijn dus 215 dagen x 10 km (heen en terug) = 2150 km per jaar aan woon-werk verkeer.

Mijn auto (een ford Ka 1.3 van 44 kW) heeft volgens de tabel van de ANWB een verbruik van 1:14.7 en produceert 165 g CO2 / km. In de praktijk heb ik dit nooit gehaald vanwege het feit dat mijn woon-werkverkeer stads ritjes zijn. Gemiddeld zat ik rond de 1:13. Als ik deze factor loslaat op de CO2 uitstoot dan kom ik uit op ongeveer (14.7 / 13) * 165 g CO2 = 187 g CO2 / km.

Gebruikmakend van bovenstaande getallen kan ik mijn CO2 uitstoot per jaar uitrekenen:

2150 km x 187 = 402 kg CO2 / jaar.

In 2002 reisden elke werkdag gemiddeld ruim 3 miljoen mensen naar het werk met hun auto. De gemiddelde woon-werkafstand is 18,2 kilometer in 2002. Zo’n 40 procent van de reizigers die doordeweeks naar het werk gaat, werkt binnen de woongemeente. Deze mensen zouden dus in aanmerkingen kunnen komen om met de fiets te gaan.

Stel nu (aanname!) dat mensen die werken in hun eigen woongemeente gemiddeld 10 km van hun werk afwonen en een vergelijkbare CO2 uitstoot hebben als mijn ford Ka (de kans is overigens groot dat er gemiddeld meer CO2 uitgestoten wordt). Dan zouden we dus minimaal de volgende besparing kunnen halen:

3 miljoen x 40% x 2 (heen en terug) x 10 km x 187 gram CO2 = 4480 ton CO2.

Als alle Nederlanders die in hun eigen woonplaats werken de fiets zouden nemen in plaats de auto, dan zouden we jaarlijks minimaal 4480 ton minder CO2 uitstoot hebben.

Een gemiddelde auto in Vlaanderen produceert zo’n 200 gram CO2 per kilometer.

 

 

Gemiddeld 5 km (heen en terug)

Gemiddeld 200 gram CO2 per km

10 gemeenteraden op een jaar

stel dat iedereen met de fiets kan komen: 23 gemeenteraadsleden

 

5 km x 10 x 23 x 200 gram =

5 x 10 x 23 x 0,2 kg =

22:08 Gepost door Sofie Dierick in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Agendapunt gemeenteraad oktober: kindvriendelijke zone op activiteiten door de verenigingen in Zulte georganiseerd

Agendapunt gemeenteraad oktober:  kindvriendelijke zone op activiteiten door de verenigingen in Zulte georganiseerd

 

 

In onze gemeente worden heel veel activiteiten georganiseerd, wat getuigt van inzet en enthousiasme.  Telkens komen heel veel mensen naar de diverse activiteiten.  Jong en oud is vertegenwoordigd op eetfestijnen, recepties, voordrachten, …

 

Ouders nemen vaak hun kinderen mee, maar kinderen vervelen zich vlug en vragen al gauw om naar huis te gaan.

 

Onze gemeentezalen zijn goed voorzien voor ouderen en rolstoelgebruikers, wat uiteraard zeer positief is. 

Graag zouden wij ook een kindvriendelijke kijk willen overwegen.

 

Mijn voorstel zou zijn te bekijken of het mogelijk is via de uitleendienst van speelgoed van het OCMW een speelhoek te voorzien op de activiteiten.

Indien het niet mogelijk is via de uitleendienst van het OCMW kan misschien vanuit gemeente een dienst geregeld worden.

 

We denken hierbij aan kleine tafels en bankjes, kleurpotloden, kleurboeken, tekeningen, gezelschapspelen, stripverhalen, puzzels, blokken, plastieken huisjes, autootjes, …

 

Als buitenvoorbeeld halen we tobbedansen aan.  Daar werd grime voorzien, een springkasteel, …

Als binnenvoorbeeld  voorzagen we vanuit Natuurlijk Zulte vzw op 5 oktober een kleine tafel met stripverhalen en kleurpotloden met kleurboeken en spelletjesboeken.  Wij hebben sfeerbeelden van de kinderen die rustig aan het kleuren en lezen waren terwijl de ouders ongestoord de beurs bezochten.

 

Het zou ook niet slecht zijn te bekijken of het mogelijk is bij de bouw van nieuwe zalen of jeugdlokalen kleine toiletten te voorzien zoals in scholen.  Kinderen van 2 jaar die zindelijk zijn, zijn nog zo fier, maar op een groot toilet gaan is niet altijd makkelijk of de kinderen durven nog niet.  Kleine toiletten zijn dé oplossing.  Voor bestaande zalen kan gedacht worden aan WC-brilverkleiners.

Ook een plaats om luiers te verschonen is vaak niet voorzien.

 

Concreet zou mijn voorstel zijn:

  • Te bekijken op welke activiteiten het mogelijk is dergelijke kindvriendelijke zone te voorzien en op welke plaats in de verschillende zalen/terreinen
  • Te bekijken hoe dit kan georganiseerd worden (uitleendienst, reglement, inventaris, …)
  • Een logo uit te werken vanuit de gemeente dat de verenigingen kunnen gebruiken bij het aankondigen van hun activiteit zodat ouders en kinderen op voorhand weten dat de kindvriendelijke zone is voorzien
  • Te bekijken of iets kan voorzien worden in de toiletten.

21:20 Gepost door Sofie Dierick in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |