17-03-08

paddenoverzet & zwerfvuilactie

Dit weekend was druk voor vele vrijwilligers uit Zulte.
 
Ten eerste werd beslist door NAtuurlijk Zulte vzw de paddenoverzet nog te laten staan tot 30 maart gezien de trek nu pas echt op gang is gekomen.  Dit weekend mochten we bijna 90 dieren overzetten net zoals de voorbije week.  Dit wil ook zeggen dat Sofie Dierick op zaterdag 22 en 29 maart om 9 u nog uitleg zal geven aan geïnteresseerden die de dieren willen helpen overzetten.  Tot nu toe hebben we in MAchelen bijna 400 dieren overgezet en in Olsene bijna 300.  Wij hopen er op beide plaatsen nog een paar honderd meer te verwelkomen deze lente!
 
 
Ten tweede hebben we met drie verenigingen de handen in elkaar geslagen en een geslaagde zwerfvuilactie gehouden.  WBE Zultoutem, KWB Olsene en Natuurlijk Zulte vzw samen met 6 vrijwilligers uit Zulte (dus in totaal zeker 50 mensen, opvallend gekleed in fluojasje, met stevige handschoenen, en tientallen rollen witte inzamelzakken, dankzij de steun van IVM en van de gemeente ontvangt elke vereniging een subsidie afhankelijk van het aantal straten en de kwaliteit van de actie) verzamelden om 9 u aan de kerk van Olsene van waaruit iedereen vertrok naar zijn actieterrein.
 
Opvallende vondsten zijn computerschermen, gasfles, autobanden, vaten verf, volledige vuilniszakken (zonder sticker voor de prijsverhoging) en volledig gevulde plastiekzakjes (die dus niet in de duurdere huisvuilzakken zijn terechtgekomen) als typevoorbeelden van sluikstorten.  Zwerfvuil bestaat nog steeds, jammer genoeg, voor het leeuwendeel uit blikken en flesjes. 
 
Om een cijfervoorbeeld te geven kunnen we zeggen dat we per kant van de Waregemstraat bijna 300 blikken en frisdrankflesjes  vonden.   Dus op de hele Waregemstraat waren dat bijna 600 blikjes en flesjes. Ook flessen van sterke drank zijn in grote aantallen te tellen. 
 
Verder zijn sigarettenpakjes, -peuken en snoepverpakkingen typische voorbeelden.  Onze actie vond deze keer een maand vroeger plaats dan vorig jaar dus op amper 11 maand is het schreinend wat je terugvindt.
 
Vuilnisbakken aan alle bushalten zouden al een hele oplossing kunnen zijn voor de lege drankverpakkingen daar.  Maar vooral boetes, heel hoge boetes voor wie betrapt kan worden voor zowel sluikstorten als zwerfvuil achterlaten en werkstraffen (zelf kilometers straten moeten ruimen), dat willen wij zien als sanctie. 
 
De 3 verenigingen samen zullen dit dan ook naar voor laten brengen op de gemeenteraad.  Naar verluid zouden de boetes in Amerika 1000 dollar bedragen.  Ook in Zwitserland zijn de boetes heel hoog maar ze hebben effect. Acties als deze zijn daar overbodig.
 
Verder zou kunnen bekeken worden of het mogelijk is met een aantal vrijwilligers te werken die om de x aantal maand een paar straten ruimen, mits kleine vergoeding.
Dit zijn nog maar enkele ideeën van het actieplan voor de komende jaren.  Wij willen paal en perk stellen aan deze vervuilende daden en zullen hier aandacht aan schenken tot elke burger zijn steentje bijdraagt en thuis zijn afval weggooit, in de juiste vuilniszak.

21:11 Gepost door Sofie Dierick in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |